Tuesday, October 7, 2008

RESEPI RAYE kjem


TAT NENAS PERINDU KUNING ;)

Bahan-bahan doh:

250 gram (sebuku) Mentega

2 cawan Tepung gandum (diayak)

1 cawan Tepung jagung (diayak)

1 biji Kuning telur

1 sudu Gula kastor

1 camca Esen vanila

Jem nenas

1 biji Nenas

5 sudu Gula pasir

1 camca pewarna kuning


Hiasan

2 biji kuning telur

½ camca pewarna kuning

Cara-cara membuat jem nenas:

  1. Parut atau blend nenas dengan sedikit air dan diperah menggunakan kain jarang untuk mengeluarkan airnya.
  2. Masakkan nenas dengan gula dan masukkan pewarna kuning hingga pekat.

Cara membuat doh:

  1. Kacau mentega, gula, kuning telur dan esen vanila hingga sebati (jangan kacau/ pukul terlalu lama untuk elakkan tat kembang apabila dibakar).
  2. masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga habis dan adunan tidak melekat di tangan.
  3. Terapkan doh menggunakan cetak tat gulung, letakkan jem nenas dan gulung mengikut saiz yang dikehendaki.
  4. Sapukan kuning telur di atas tat yang telah siap digulung.
  5. Bakar dalam oven dengan suhu 180 c selama 10 minit (hingga kuning tapak kuih).

SLAMAT TRY BUAT YE..
(buat la k.yah.. panjang skit jariah kjem kongsi ilmu tat ni heheh...)

3 comments:

jie said...

salam...
alo lek, sindri promote sindri pye kuih tat ke?? bagus2 nampaknye taun depan pun ko borong je la wat kuih tat untuk kitaorang + mak he he...

Unknown said...

Hehehe...sakan yer update blog :p
jariah kak jem - bagi resepi tat,
jariah saya - ajar buat blog n edit gambar ngan picasa, hehehe...

k_jEm said...

k.yah,
bese la baru2 masuk umah baru.. sakan la decorate n bawak masuk perabot heheh.

w.lujik,
musti la kasik promote yg sindri wat sbb da wat penat2 kan. lgpun sbb tat aku sedap sampai korang sume berebut nak cilok bwk balik kan.. kene la kasik promote haha..